Ремонт на покриви в цялата страна
0894 02 71 71
Пон - Пет: 09.00 - 20.00
Съб - Нед: 10.00 - 20.00

Покривът – какъв вид покритие да изберем?

Специалистите наричат покрива на сградите –„Петата фасада”. И това никак не е случайно – покривът като завършващ елемент от сградата е не само един от основните, но и натоварен с редица отговорни функции елементи от конструкцията на всяка, без изключения, сграда.

На първо място, безспорно, той трябва трайно да я защитава от външни неблагоприятни атмосферни условия.

Второ, трябва да е конструиран така, че да е безопасен за обитателите.

И трето, но не на последно място, покривът е необходимо да има привлекателен, естетически издържан вид, който да е в хармонично единство с цялостното архитектурно решение и разбира се, да придава индивидуалност на сградата.

Съвременната строителна индустрия предлага много варианти за керемиди, създадени от богат асортимент от продукти, различаващи се според материал и технология на изработване, експлоатационни характеристики, естетика и цена.

Разнообразният в това отношение пазар в страната ни е способен да отговори адекватно на всякакви изисквания в зависимост от вкуса, материалните възможности и особеностите на конкретния проект.

Въпросът, обаче, е как да се направи оптимален избор във всяка индивидуална ситуация. Разбира се, универсален отговор не може да даде нито един специалист.

Въпреки това, ние предлагаме обективна информация за най-разпространените съвременни покривни материали и керемиди, която може да бъде полезна в успешното реализиране на идеите ви.

Керамични керемиди

Традиционните керамични керемиди са спечелили доверието на потребителите преди хилядолетия и днес продължават да са сред най-използваните покривни материали.

Изработени са от естествени природни продукти - почти 100% от състава им е от различни видове глина (съединения от окиси на алуминия, силиция и желязото).

Производството преминава през формоване, сушене и изпичане на изделията в пещ, при температура над 1000°С. Когато керемидите са без допълнително покритие, цветът им зависи от състава на суровината и условията на изпичане. Високото съдържание на железни окиси в глината определя традиционния червен цвят на керемидите, калцият допринася за получаване на жълт цвят, а манганът - на кафяв.

При повторно (възстановително) изпичане на керемидите при температура 800°С се постигат по-тъмни цветове - сиво-черен и тъмнокафяв. Значително разнообразяване на цветовата гама при керамичните керемиди позволява нанасянето върху повърхността им преди изпичане на непрозрачно, течно, глинено покритие с различни минерални добавки или метални окиси, т.нар. ангоб.

Ако това покритие се нанесе неравномерно, на петна върху изделието, се постига декоративният ефект на състареност на керемидите. Има две основни групи ангоб - матов и гланцов, който съдържа стрито и разтопено стъкло. Характерно за покритието ангоб е, че не образува плътен слой и порите на керемидата остават отворени.

За разлика от него, другият вид покритие за керемиди - глазурата, образува плътен стъкловиден повърхностен слой. Обикновено глазурата се тонира с неорганични оцветители или глинени багрилни вещества и има неограничени цветови възможности. Така могат да се получат зелени, сини, черни, бели и други цветове керамични керемиди.

Освен с разнообразие от цветове, качествените керамични керемиди се отличават и с дълговечност, устойчивост на студ, здравина, способност за трайно запазване на цвета, огнеупорност и добро шумопоглъщане. Керамичните керемиди са сравнително тежки покривни материали с маса 30-60кг/м2. Това, разбира се, придава на покривното покритие стабилност при силни ветрове, но в същото време изисква увеличаване на броя и сечението на гредите от покривната обшивка, в сравнение със случаи, когато се полагат леки покривни материали, например, битумни керемиди или рулонни продукти. Оптималният ъгъл на наклон на покрива за монтиране на керамични керемиди е от 22 до 60 градуса.

Циментно-пясъчни керемиди

Наричани още бетонни, циментно-пясъчните керемиди не отстъпват по никакъв начин на качествата на керамичните. Те са здрави, трайни и с изящен външен вид.

Произвеждат се от портланд цимент, кварцов пясък, химически и UV-устойчиви багрила и вода. Благодарение на обемното обагряне (в маса) цветът на керемидите остава непроменен по време на експлоатацията. В изходната суровина участват няколко фракции пясък с различен гранулометричен състав, които са точно дозирани, за да се получи добро сцепление между пясъка и цимента.

Източник: www.jilishta.com

stoi-remont.bg - Покривът Ви има нужда от нас!
© 2024 www.stroi-remont.bg Powered by WPS
phonecrossmenu Call Now Button